od Rob » 12 črc 2012, 18:09
tak sem to syncro stejně koupil, takže předchozí dotaz už je fuk.
Ale ten princip, byť už jsem přečetl kde co v obou klubech, je mi stále někdy záhadou.
Zkoušel sem zvedat střídavě všechny kola, a ani jedno nešlo otočit - vždycky jen o kousek na obě strany, ale nikdy ne úplně protočit - ani pomalinku. Navíc ještě každé kolo šlo trochu o jinej kousek, ale to přisuzuju různým vůlím v kloubech atd.
Předpokládal jsem, že předním kolem pomalinku otočím kolem dokola - druhé přední nebude blokovat díky přednímu diferáku a zadní taky ne, protože nevěřím tomu, že pomalým otáčením se může ve visko spojce zahřát olej a tím pádem že by spojka zabírala.
Stejně tak zadním kolem jsem myslel, že otočím, díky zadnímu diferáku nebude blokovat druhé zadní kolo a opět pomalým otáčením jsem předpokládal, že spojka nesepne. Při točením předními koly se o ty kousíčky otáčel kardan, při točením zadními se kardan neotáčel.
Pokud by to bylo tak, že visko spojka zabírá trochu za každou cenu (tedy nekonečné téma stálý vs. nestálý pohon všech kol), tak teoreticky při zvednutí auta na jednu stranu (tedy volné jedno přední a jedno zadní kolo) bych mohl touto jednou stranou točit, ne? Je to tak?
Taky jsem někde slyšel, že lze otočit zaráz oběma zadními koly - tedy při točením jedním kolem se otáčí obě. Tomu ale nevěřím, to by přece postrádalo smysl diferenciálu, ne? Takto přeci funguje uzávěrka, ne?
Poslední dotaz je k STK, kdy Tomáš psal, že syncro nemůže na válce - ptám se proč? Údajně by se tam něco muselo ukroutit (asi nějaký kloub), ale pokud si dobře vzpomínám, tak jsou jen vždy 2 válce, tedy jedna náprava stojí a jedna se točí na válcích, což by u syncra logicky měl při protočení kupříkladu přední nápravy na válcích zabrat zadek a auto by mělo uskočit z válců a popojet a stejně tak u zadní nápravy, ne? A nestačilo by čistě teoreticky mít lehounce sešláplou brzdu, aby se aktivovala volnoběžka na zadním diferáku?
Díky za info, doufám, že to konečně pochopím, jinak syncro super, vyjedu všechno naloženej i prázdnej. Akorát mi nefunguje uzávěrka, ale to je na jiný téma..
Rob